Personen- en familierecht
Onder het personen- en familierecht vallen tal van onderwerpen.
Denkt u niet alleen aan echtscheiding of beëindiging van een samenleving, maar bijvoorbeeld ook aan omgang, zorg en contact tussen ouders en hun minderjarigen, aan alimentatiekwesties, aan gezagskwesties, ondertoezichtstellingen, gerechtelijke vaststellingen van ouderschap, adopties en naamswijzigingen.
Aan een (echt)scheiding kunnen meer juridische aspecten verbonden dan men in eerste instantie zou denken.
Elke situatie staat op zich en het is daarom van belang dat u tijdig informatie inwint over de mogelijkheden.
Gelukkig hoeft een (echt)scheiding niet direct te leiden tot grote conflicten. Indien u met elkaar on-speaking-terms blijft, bent u mogelijk in staat om in harmonie gezamenlijk de scheiding te regelen. In die gevallen is het de taak van de advocaat om de procedure te bewaken en te begeleiden. Zij zorgt er voor dat een van de partijen niet wordt bevoordeeld ten opzichte van de ander.
Als u niet met elkaar kunt praten, of als er tegenstrijdige belangen zijn, treedt de advocaat op voor slechts één partner. De andere partner kan zich laten bijstaan door een advocaat van een ander kantoor. Zelfs in dat geval hoeft er geen sprake te zijn van een hoog oplopend conflict. Partijen kunnen, ieder bijgestaan door zijn of haar advocaat, standpunten uitwisselen en proberen om onderling alsnog tot een regeling te komen.
Komen partijen er niet helemaal, of helemaal niet uit, dan beslist de rechter.